22-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli twoje małżeństwo jest trudne, możesz to odczuwać na różnych poziomach, w tym w wadze ciała.
Kłopoty w związku nierzadko wiążą się z objawami depresji, a to nie sprzyja formie fizycznej i może przekładać się na problemy z .
Konflikty małżeńskie i symptomy depresji to niebezpieczna kombinacja dla sylwetki. Te dwa czynniki zwiększają ryzyko zmieniając sposób, w jaki organizm przetwarza pokarmy bogate w tłuszcz.
Związek między małżeńskimi problemami a nadwagą lub otyłością dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
W ramach badań dwie godziny po spożyciu posiłku, który składał się z tego, co typowe fast food, miały przedyskutować i próbować rozwiązać jeden lub więcej problemów, z którymi się zmagają (np. dotyczących stosunku do pieniędzy).
Rozmowy zostały sfilmowane, aby sklasyfikować rodzaj interakcji partnerów (na przykład poziom wrogości), a jednocześnie mierzono spożycie kalorii co godzinę przez 20 minut przez 7 godzin. Poza tym przed i po posiłku pobrano kolejne próbki krwi do pomiaru zmian w poziomach glukozy, insuliny i trójglicerydów. Okazało się, że i mężowie, i żony z historią depresji oraz problemami związkowymi spalają mniej kalorii po posiłkach i mają wyższy szczytowy poziom insuliny oraz trójglicerydów we krwi. W skali roku przekłada się to przeciętnie na wzrost masy o 5,4 kg. Co więcej, skonfliktowane ze współmałżonkiem osoby są bardziej narażone na choroby sercowo-naczyniowe, i .
„Prawdopodobnie nasze wyniki jeszcze niedoszacowują zagrożeń dla zdrowia, ponieważ przedstawiają skutki jednego posiłku. Większość ludzi je co 4-5 godzin, a kolację często jada się z partnerem. Posiłki zaś stanowią okazję do kontynuowania sporów, więc bezwiednie ustanawia się trwały wzór szkody metabolicznej, który rozpoczyna się od wrogości i objawów depresji", mówią autorzy badań.
Wyniki badań przedstawiono podczas konferencji ScienceWriters2014, która odbyła się na Columbus State University.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »